Redenen taxatie

 

Waarom een inboedel taxatie?

 


Een taxatierapport kan verschillende doeleinden hebben:

 

  • Afhandelen erfenis

Er zijn vaak meerdere partijen betrokken bij het afhandelen van een erfenis. Om ervoor te zorgen dat al deze partijen krijgen wat hen toebehoort, is het van belang om te weten welke waarde elk voorwerp heeft zodat alle betrokken partijen krijgen wat hen toekomt.

 

  • Boedelscheiding

Wanneer er sprake is van een boedelscheiding, moeten wettelijk gezien alle bezittingen eerlijk worden verdeeld. De fiscus ziet een ongelijke verdeling als een schenking.

 

  • Verkoop

Wanneer u (verkregen) inboedel wilt verkopen, is het raadzaam deze voorwerpen te taxeren. Zo weet u wat een reële vraagprijs is voor het voorwerp en kunt u potentiële kopers wijzen op het taxatierapport om aan te tonen dat u een redelijke prijs vraagt voor het betreffende voorwerp.

 

 

  • Verzekering

Wanneer u uw inboedel laat taxeren weet u zeker dat uw inboedel tegen de juiste waarde is verzekerd. Zo weet u ook dat u niet te veel of te weinig premie betaald. Daarnaast moet de waarde van een voorwerp bekend zijn wanneer er sprake is van ontstane schade. Een taxatierapport is daarbij voldoende, mits dit is opgetekend door een erkend taxateur.

 

Vaak is het bij een aanvraag van een verzekering ook verplicht een taxatierapport te tonen zodat de verzekering daarop kan worden gebaseerd.

 

 

  • Contra-expertise

Bij een contra-expertise heeft een expert zich al eens gebogen over uw inboedel. Het kan zijn dat u het niet eens bent met de waardebepaling van deze expert, waardoor u uw inboedel opnieuw wil laten taxeren door een andere taxateur. U kunt bij ons eveneens terecht voor een contra-expertise.
Wanneer u vrijblijvend in contact wil komen met een van onze taxateurs, kunt u ons aanvraagformulier invullen.